25.8.19

ΚΟΙΝΕΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ


    1. Είμαστε εθελοντική ομάδα για την υποστήριξη της σχολικής φοίτησης παιδιών με δυσκολίες ένταξης στην τυπική εκπαίδευση. Η  ομάδα - στόχος που προσεγγίσαμε πρώτη ήταν οι Ασυνόδευτοι Ανήλικοι αιτούντες άσυλο, λόγω του υψηλού κινδύνου σχολικής εγκατάλειψης.


    2. Τελικός σκοπός μας είναι η ομαλή και ισότιμη ένταξη των παιδιών μας στην κοινωνία. Θεωρούμε την ένταξη στην τυπική εκπαίδευση ως την καταλληλότερη αρχική πύλη στο δρόμο προς το τελικό αποτέλεσμα της κοινωνικής ένταξης.

    3. Κάνουμε συναντήσεις με τους μαθητές μας μια έως δύο φορές την εβδομάδα, όπου κάνουμε μάθημα της ειδικότητάς μας ή ό,τι άλλο θεωρούμε ότι θα βοηθήσει το παιδί να ενταχθεί  στην τυπική εκπαίδευση.  Φροντίζουμε οι συναντήσεις να γίνονται σε μέρες και ώρες που δε θα εμποδίζουν τη φοίτηση των παιδιών στην τυπική εκπαίδευση. Συνήθως οι συναντήσεις γίνονται στους ξενώνες, ενώ προσπαθούμε να βρούμε και εναλλακτικούς χώρους, ευνοϊκότερους για την ένταξη (πχ σχολεία).

    4. Γινόμαστε άτυπα μέλη της ευρύτερης οικογένειας της Δομής Φιλοξενίας Ανήλικων Προσφύγων κι επομένως συνυπεύθυνοι για την τήρηση της ιδιωτικότητας σε θέματα που θεωρούνται “οικογενειακά”. Σεβόμαστε τους εργαζόμενους και συνεργαζόμαστε μαζί τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ανταλλάσσουμε πληροφορίες που αφορούν τη σχολική φοίτηση και ο ρόλος μας είναι καθαρά υποστηρικτικός για τα παιδιά και συμβουλευτικός για τη φοίτησή τους, όταν ζητείται η γνώμη μας.

    5. Οι Ανάδοχοι κάθε Δομής συναντιούνται τακτικά,  μια φορά το μήνα. Στη συνάντηση αυτή   αλληλοενημερωνόμαστε  σχετικά με την πρόοδο των παιδιών, τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε μέσα στο μήνα, καλές πρακτικές που υιοθετήθηκαν, εξωσχολικά ζητήματα των παιδιών που ενδέχεται να επηρεάζουν τη φοίτησή τους. Επίσης συζητάμε παιδαγωγικά ζητήματα για τα παιδιά που υποστηρίζουμε και προτείνουμε βελτιώσεις στο υπάρχον πρόγραμμα.

    6. Μετά από συνεννόηση και με τη σύμφωνη γνώμη του υπεύθυνου και του εκπαιδευτικού  της Δομής Φιλοξενίας επισκεπτόμαστε τα σχολεία των παιδιών και συζητάμε με τους συναδέλφους μας για την πρόοδο των παιδιών μας, προσφέροντας υποστήριξη τόσο στους συναδέλφους όσο και στο παιδί. Με τον τρόπο αυτό επιχειρούμε να δημιουργήσουμε γέφυρα επικοινωνίας και καλής συνεργασίας μεταξύ του σχολείου και της δομής.

    7. Συζητάμε με τα παιδιά μας για σχολικά θέματα, για δυσκολίες που πιθανώς να συναντούν τόσο στα μαθήματα, όσο και στις σχέσεις με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Προσπαθούμε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο το παιδί στη συνέχιση της φοίτησής του εξομαλύνοντας εντάσεις, που είναι δεδομένο ότι προκύπτουν στη σχολική ζωή όλων των παιδιών.

    8. Δημιουργούμε σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί σεβόμενοι τα προσωπικά δεδομένα. Αποφεύγουμε τις ερωτήσεις που έχουν σχέση με τις προσωπικές ιστορίες των παιδιών κι εστιάζουμε στο μέλλον, στα όνειρα και στις προσδοκίες τους και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται να τα πετύχουν.

    9. Διατηρούμε ιστοχώρο / blog, e-mail και googledrive τη διαχείριση των οποίων αναλαμβάνουν κάποια μέλη της ομάδας με τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων.

    10. Παίρνουμε μέρος σε ομάδες και φορείς με ανάλογο εκπαιδευτικό προσανατολισμό και καταθέτουμε δημόσια τις προτάσεις μας που βασίζονται σε γνώσεις από το πεδίο. Όλο το υλικό που παράγουμε είναι διαθέσιμο ελεύθερα με άδεια χρήσης Public Domain.

No comments:

Post a Comment

Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των αναγνωστών.
Your comment should respect the readers' human dignity.