Συμβαίνει και στη Γερμανία, αναδημοσιεύουμε από τη Deutsche Welle
"Ανάδοχοι εκπαιδευτικοί" και ενισχυτική διδασκαλία έναντι δωρεάν κατοικίας
Ένα πρωτότυπο project σε μια μάλλον κακόφημη περιοχή του Ντουίσμπουργκ
Ένα εκπαιδευτικό πρότζεκτ στο Ντούισμπουργκ προσφέρει δωρεάν κατοικία σε «ανάδοχους εκπαιδευτικούς» που βοηθούν μαθητές με δυσκολίες στο σχολείο. Το εγχείρημα αυτό πάει τόσο καλά που θα εφαρμοστεί και σε άλλες πόλεις.Η μικρή Μόνα δυσκολεύεται να μετρήσει αντίστροφα από το δέκα έως το ένα. Η μαθήτρια της πρώτης Δημοτικού περνάει τις πρώτες μέρες της ως μέλος ενός πρότζεκτ στην μάλλον κακόφημη περιοχή Μάρξλο του Ντουίσμπουργκ. Απέναντι από το κοριτσάκι κάθεται η Μισέλ Άνταμ. Είναι «ανάδοχος εκπαιδευτικός» και θα βρίσκεται μαζί με τους μαθητές για τουλάχιστον ένα χρόνο. Γι' αυτό το διάστημα θα μπορεί επίσης να μένει δωρεάν σε ένα διαμέρισμα. Το πρωτότυπο από πρότζεκτ φέρει το όνομα: «Εκπαίδευση έναντι κατοικίας».
Εδώ και μερικούς μήνες η Μισέλ Άνταμ μοιράζεται με συγκατοίκους ένα επιπλωμένο διαμέρισμα στο Ντουίσμπουργκ. Οι συναντήσεις με παιδιά από οικογένειες χαμηλού μορφωτικού επιπέδου γίνονται σε ένα μεγάλο διαμέρισμα, το οποίο πολλοί στην περιοχή αποκαλούν «το παιδικό δωμάτιο της γειτονιάς».

Η Άννα-Σοφία Χίπκε διευθύνει το σπίτι αυτό και εξηγεί: «Δίνουμε στα παιδιά ένα χώρο στον οποίο μπορούν να διαβάσουν με την ησυχία τους. Τα περισσότερα παιδιά έχουν πολλά αδέρφια και έτσι στο σπίτι έχει φασαρία. Συχνά δεν έχουν δικό τους δωμάτιο στο σπίτι ή γραφείο». Οι ανάδοχοι εκπαιδευτικοί πηγαίνουν το πρωί στα σχολεία, βοηθούν τους δασκάλους και γνωρίζουν καλύτερα τα παιδιά, τα οποία φροντίζουν τα απογεύματα σε μικρές ομάδες.
Στήριξη των παιδιών, όχι μόνο στα μαθήματα
Οι ανάγκες των παιδιών διαφέρουν, όπως και η ταχύτητα με την οποία μαθαίνουν. Σημαντικό ρόλο δεν παίζουν μόνο οι ικανότητές τους στη μάθηση αλλά και οι χαρακτήρες τους. Έτσι για παράδειγμα ο 13χρονος Ζέινταν είναι αρκετά εσωστρεφής. Οι ανάδοχοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη μαζί του το διάβασμα. Για αρχή παίζουν μαζί του αλλά και με άλλα παιδιά ένα επιτραπέζιο. Τα παιδιά γνωρίζονται καλύτερα μεταξύ τους και χαλαρώνουν.«Είναι σημαντικό να μπορούν τα παιδιά να αναπληρώσουν τα κενά τους, να μπορούμε να τα βοηθήσουμε να προχωρήσουν στο σχολείο και να μπορέσουν να αποφοιτήσουν», λέει η Μισέλ Άνταμ. Επιπλέον, στόχος είναι τα παιδιά να αναπτύξουν και κοινωνικές σχέσεις και να αποκτήσουν περισσότερη αυτοπεποίθηση.
Με δωρεάν συμμετοχή
Πάνω από το 50% των κατοίκων του Μάρξλο έχει μεταναστευτικό υπόβαθρο, κάτι το όποιο φαίνεται και στο πρότζεκτ. Τα παιδιά κατάγονται ως επί το πλείστον από την Τουρκία, τη Συρία, το Αφγανιστάν και τον Λίβανο.Σύμφωνα με την κ. Χίπκε το εγχείρημα φαίνεται να αποδίδει καρπούς: «Οι μαθητές δείχνουν σημαντική πρόοδο. Αυτό μας το επιβεβαιώνουν και οι δάσκαλοι που επιλέγουν ποια παιδιά θα έρθουν σε εμάς και μας δίνουν συμβουλές και feedback». Έτσι οι δραστηριότητες επεκτείνονται και τον Δεκέμβρη, ενώ θα ξεκινήσει ένα αντίστοιχο πρότζεκτ και στο Γκελζενκίρχεν. Το 2019 προγραμματίζεται να ακολουθήσει και η πόλη του Ντόρτμουντ.
Για τις οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους στο «παιδικό δωμάτιο της γειτονιάς» η συμμετοχή είναι δωρεάν αφού τα χρήματα προέρχονται από κρατικά κονδύλια, τα οποία προβλέπονται ειδικά για παιδιά που έχουν ανάγκη. Σημαντική είναι και η προσφορά ιδιωτών και ιδρυμάτων που διαθέτουν δωρεάν τα διαμερίσματα στα οποία μένουν οι ανάδοχοι αλλά και τους χώρους που προβλέπονται για μελέτη.
Πηγή: Deutsche Welle
No comments:
Post a Comment
Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των αναγνωστών.
Your comment should respect the readers' human dignity.