Το προχθεσινό
Δελτίο Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
αναφέρεται στην έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας για την Εκπαίδευση του 2024, την οποία αναδημοσιεύουμε σήμερα.
Η Έκθεση του 2024 για την Εκπαίδευση Προσφύγων κάνει έναν απολογισμό πέντε χρόνια από την υιοθέτηση της Στρατηγικής για την
Εκπαίδευση των Προσφύγων μέχρι το 2030.
Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα στοιχεία που παραθέτει η έκθεση, ξεχωρίζουμε εκείνα που συσχετίζονται με τη δική μας ετήσια επαναλαμβανόμενη έρευνα για τη σχολική ένταξη των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα. Ο αριθμός των παιδιών που εγγράφονται σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα ξεπερνούν σημαντικά τον παγκόσμιο μέσο όρο (για τα 5 τελευταία χρόνια μεταξύ 70% και 80% στην Ελλάδα έναντι 42% παγκοσμίως). Στην έρευνα αναφέρεται το υπόδειγμα της Τουρκίας ανάμεσα στις χώρες με τους υψηλότερους αριθμούς προσφύγων και ταυτόχρονα με την μεγαλύτερη αύξηση εγγραφών σε σχολεία δευτεροβάθμιας την τελευταία πενταετία από το 25% στο 63%, ποσοστό που πλησιάζει το δικό μας.
Ωστόσο η έρευνα της Ύπατης Αρμοστείας ασχολείται με τα ποσοστά εγγραφής στο σχολείο, που σηματοδοτούν την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά δεν ταυτίζονται με την πραγματική ένταξη των παιδιών στις σχολικές τάξεις. Η έρευνα της Ύπατης Αρμοστείας επισημαίνει ότι μόνο λίγα παιδιά - πρόσφυγες φτάνουν μέχρι τις εξετάσεις και εκεί επιτυγχάνουν υψηλά ποσοστά προαγωγών (82% στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και από 62% μέχρι 68% στη δευτεροβάθμια). Το αντίστοιχο ποσοστό που προκύπτει από τη δική μας έρευνα για την τελευταία πενταετία ανέρχεται σε 72% στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ στην πρωτοβάθμια αγγίζει το 100%. Επίσης από τη δική μας έρευνα επιβεβαιώνεται και η παραδοχή της Ύπατης Αρμοστείας, ότι μόνο λίγα παιδιά πρόσφυγες φτάνουν μέχρι τις εξετάσεις. Στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια μόνο το 15% των παιδιών φτάνει μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς για να δώσει εξετάσεις, τα υπόλοιπα 85% είτε δεν εγγράφονται είτε εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο.
Πηγή: Η σελίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
No comments:
Post a Comment
Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των αναγνωστών.
Your comment should respect the readers' human dignity.