8.12.23

Η σχολική φοίτηση των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων κατά το σχολικό έτος 2022-2023.

Για 5η συνεχή χρονιά δημοσιεύουμε σήμερα την ετήσια συγκριτική μελέτη των Ανάδοχων Εκπαιδευτικών για τη σχολική φοίτηση των ασυνόδευτων ανηλίκων κατά το σχολικό έτος 2022-2023. Η φετινή μελέτη εστιάζει περισσότερο στα ποσοτικά αποτελέσματα της έρευνας και συμπληρωματικά αξιοποιεί ποιοτικά χαρακτηριστικά που συνελέγησαν από τις συνεντεύξεις με το προσωπικό των ξενώνων. Στη μελέτη αποτυπώνονται τα τρομακτικά υψηλά ποσοστά της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης που πλήττει τον πληθυσμό των ασυνόδευτων παιδιών. Ταυτόχρονα καταγράφεται μεγάλη αύξηση της κινητικότητας των παιδιών από και προς τις δομές φιλοξενίας, αλλά και συχνή εγκατάλειψη των δομών ή / και της χώρας κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Η υψηλή κινητικότητα συντελεί σημαντικά στην πρόωρη σχολική εγκατάλειψη, ωστόσο η μελέτη αποτυπώνει κι ένα υπέρμετρα υψηλό ποσοστό σχολικής εγκατάλειψης από παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς κινητικότητα.

Επίσης από τη μελέτη των δεδομένων της έρευνας προκύπτει σαφώς ότι η τακτική, καθημερινή φοίτηση των παιδιών στα σχολεία ενισχύει αποφασιστικά τη σχολική ένταξη.

Ευχόμαστε τα συμπεράσματα της μελέτης να συμβάλλουν στη διαμόρφωση αποτελεσματικών πολιτικών για την αποτροπή της σχολικής διαρροής, για την ισότιμη συμπερίληψη όλων των παιδιών στις σχολικές τάξεις και τελικά για την ασφαλή τους ένταξη στην ευρωπαϊκή κοινωνία.

Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη της ομάδας των Αναδόχων Εκπαιδευτικών που συνέβαλλαν στη συλλογή των δεδομένων, στην επεξεργασία τους και στη συγγραφή της μελέτης, τους εργαζόμενους στις δομές φιλοξενίας για όλα τα στοιχεία, που με προσωπική τους φροντίδα συνέλεξαν και μας απέστειλαν, καθώς και την Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών για την υποστήριξη σε όλη τη διάρκεια της έρευνας.

Το έργο είναι ανοιχτό και Κοινό Κτήμα (Public Domain), οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει το κείμενο ή τα μέρη του σύμφωνα με την διεθνή άδεια Creative Commons (CC0) και βρίσκεται σε μορφή PDF εδώ: Η σχολική φοίτηση των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων κατά το σχολικό έτος 2022-23.



No comments:

Post a Comment

Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των αναγνωστών.
Your comment should respect the readers' human dignity.