Η σχολική διαρροή είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει από την ύπαρξη πολλών και τελείως διαφορετικών αιτίων. Το ΙΕΠ ερευνά κάθε χρόνο την εξέλιξη του φαινομένου από το 2013.
Η σχολική διαρροή του γενικού μαθητικού πληθυσμού κατά τις τρείς τελευταίες τριετείς γενιές μαθητών (κοόρτεις) παραμένει σχετικά υψηλή με μικρές διακυμάνσεις. Παρακάτω παρατίθενται αυτούσια τα πορίσματα της τελευταίας (2015-2018), ενώ οι προηγούμενες έρευνες βρίσκονται στον ιστότοπο του ΙΕΠ: για το 2014-2017, για το 2013-2016 και συνοπτική αναφορά σε προηγούμενες κοόρτεις από το 2000 και μετά.
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: 2015-2018 (Πηγή: ΙΕΠ)
Στους προσφυγικούς μαθητικούς πληθυσμούς και ιδιαίτερα στους ασυνόδευτους ανήλικους μαθητές, το ποσοστό της διαρροής είναι πολλαπλάσιο του γενικού πληθυσμού. Το φαινόμενο αυτό ειδικότερα μελετήθηκε το 2018 και από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, που εδρεύει στο ΑΠΘ. Τα ευρήματα της μελέτης αυτής για την Κεντρική Μακεδονία, καθώς και οι προτάσεις του Παρατηρητηρίου παρουσιάζονται στη σχετική έκθεση.
Κεντρική Μακεδονία - 2018 (Πηγή: Ελληνικό Παρατηρητήριο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης
Τέλος στα τρία ακόλουθα αρχεία παρατίθενται στοιχεία σχετικά με τη σχολική διαρροή των προσφυγικών μαθητικών πληθυσμών (γενικού και ασυνόδευτων προσφύγων) του σχολικού έτους 2017-2018, που προέκυψαν από τις έρευνες των ΣΕΠ Αστικού Ιστού Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Θεσσαλονίκη, αστικός ιστός - 2018 (Πηγή: Αρχείο Ανάδοχων Εκπαιδευτικών - Παραχώρηση ΣΕΠ Αστού Ιστού 2017-18).
ΠΟΣΟΤΙΚΑ_ΑΣΤΙΚΟΣ_ΙΣΤΟΣ - ΣΥΓΕΝΤΡΩΤΙΚΑ_ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ_ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΟΣΟΤΙΚΑ_ΑΣΤΙΚΟΣ_ΙΣΤΟΣ - ΣΥΓΕΝΤΡΩΤΙΚΑ_ΔΥΤΙΚΗΣ_ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΟΣΟΤΙΚΑ_ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ
No comments:
Post a Comment
Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των αναγνωστών.
Your comment should respect the readers' human dignity.